Hoe werkt huurtoeslag?

Als je een woonruimte bij ons huurt kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Om als student recht te hebben op huurtoeslag moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. Ben je 23 jaar of ouder? Dan mag de rekenhuur maximaal maar €720,42 bedragen. De rekenhuur is de kale huur plus €48,- aan servicekosten. Als de kale huur plus deze servicekosten niet boven de €720,42 komt dan maak je kans om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.
  2. Ben je tussen de 18 en 23 jaar dan geldt een maximale rekenhuur van €424,44. Boven deze huurprijs kan je niet in aanmerking komen voor huurtoeslag.
  3. Je huurt een zelfstandige woonruimte.
  4. Je moet ingeschreven staan bij de gemeente.
  5. Je inkomsten zijn niet te hoog (ongeveer €21.000,-).
  6. Je hebt niet te veel eigen vermogen (ongeveer €21.000,-).

Met een zelfstandige woning wordt bedoeld dat de je een eigen toegangsdeur, eigen woon- of slaapkamer, een eigen toilet/badkamer en een eigen keuken hebt. Ook moet je een eigen huisnummer hebben. Met dit eigen huisnummer kun je je inschrijven bij de gemeente. Inschrijven bij de gemeente is mogelijk via de volgende link: https://www.gemeentemaastricht.nl/product/verhuizen/

LET OP: Bij een groot aantal van onze woonruimtes kom je in aanmerking voor huurtoeslag als je 23 jaar of ouder bent maar dit is NIET altijd het geval. Vraag het voor de zekerheid altijd bij ons na. Wij kunnen aangeven of de huurprijs huurtoeslag toelaat. Wij hebben geen inzicht in jouw persoonlijke situatie dus we kunnen hier geen bindend advies in geven.

Maak daarom altijd een proefberekening op de website van de Belastingdienst via de volgende link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-proefberekening-toeslagen

Vervolgens kun je ook via deze website de huurtoeslag aanvragen. Het kan je veel geld schelen als je recht hebt op huurtoeslag dus we raden altijd aan om de mogelijkheden van huurtoeslag te bekijken. Dit maakt het zware studentenleven iets aangenamer óf nog zwaarder natuurlijk ;).

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment